Zelfzuchtigheid erf je van je moeder

Mensen ontwikkelen zelfzuchtigheid vooral onder invloed van genen die ze erven van hun moeder. Dat beweren Britse wetenschappers in een nieuwe studie. De genen van onze moeders zetten eerder aan tot zelfzuchtigheid, omdat vrouwen historisch gezien vaker verhuisden en minder gemeen hadden met de mensen in hun directe omgeving. Dit schrijven wetenschappers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution.

Vaderlijke genen zorgen juist voor meer onbaatzuchtig gedrag, omdat mannen in de loop van de evolutie vaak in dezelfde sociale omgeving verbleven, zo beweren de onderzoekers.

Indien vrouwen meer verhuizen in hun leven dan mannen, zoals het geval was bij onze voorouders, leidt dat ertoe dat je vooral aan je buren bent verwant door de genen van je vader, verklaart het onderzoek op nieuwssite ScienceDaily.

Dit leidt tot conflicten wat betreft je sociale gedrag. De genen die je ontvangt van je vader zullen je vertellen om aardig te zijn tegen je naasten. De genen van je moeder gedragen zich meer als een duiveltje op je schouder en proberen je meer zelfzuchtig te laten gedragen.

Volgens de wetenschappers suggereert hun theorie dat sommige mentale stoornissen worden veroorzaakt door genetische mutaties, die ervoor zorgen dat vooral de moederlijke genen bij een persoon tot uiting komen. Het onderzoek ondersteunt het populaire beeld dat iemand in gevecht kan zijn met zijn psychologische demonen die hem vertellen dat hij zelfzuchtig moet zijn, staat in het onderzoek van ScienceDaily vermeld.