Eerste vacaturebank voor hoogopgeleide vrouwen online

Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid willen meer hoogopgeleide vrouwen in management- en bestuursfuncties, maar deze vrouwen mogen van de wetgever niet expliciet in vacatures aangesproken worden. SheTalentbank biedt de oplossing voor dit probleem. SheTalentbank is er niet alleen voor werkzoekenden. Ook vrouwen die openstaan voor verbetering van hun loopbaan kunnen gebruik maken van SheTalentbank.

 

 

Discriminatie
Onderzoek heeft uitgewezen dat gemengde teams zorgen voor een beter bedrijfsresultaat. Een goed evenwicht tussen het aantal vrouwen en mannen is voor veel bedrijven dan ook een economische noodzaak. De overheid stimuleert daarom de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vrouwen. Echter, werkgevers mogen geen vacatures aanbieden die exclusief voor vrouwen zijn. Dat is namelijk in strijd met het anti-discriminatiebeginsel in de grondwet. Ook niet als het personeelsbestand niet in balans is. Daarom heeft SheConsult de SheTalentbank bedacht. Bedrijven en recruiters kunnen op SheTalentbank vacatures en een bedrijfspresentatie plaatsen. Zij kunnen ook zoeken in de databank met anonieme cv’s. De vacaturebank richt zich alleen op hoogopgeleide vrouwen waardoor de marktvraag naar talentvolle hoogopgeleide vrouwen toch beantwoord kan worden.

Kinderen niet gewenst
Sommige werkgevers gaan er vanuit dat het de vrouw is die de zorgtaken thuis er bij krijgt. Hoogopgeleide vrouwen worden daarom uitgenodigd om hun cv en presentatie op SheTalentbank uit te breiden met specifieke informatie over beschikbaarheid, thuissituatie, wensen en ambities. Zo is het mogelijk om aan te geven dat er geen kinderwens is. Het is aan de vrouwen zelf of ze dit cv-plus invullen. Ook kan standaard een foto- en video-cv worden geplaatst om potentiële werkgevers een echte eerste indruk te geven. De vrouwen bepalen of ze na aanvraag de werkgever of recruiter toegang geven tot haar gehele presentatie. Voor de kandidaten is het gebruik van de vacaturebank kosteloos.

Bestuurs- en toezichthoudende nevenfuncties

Door de vergrijzing is de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vrouwen noodzakelijk. Tel daarbij op de economische wenselijkheid van gemengde teams, en er zijn naast emancipatoire vooral zakelijke overwegingen om de ruim 54 procent vrouwelijke afgestudeerden van universiteiten voor het arbeidsproces te behouden. Een tekort aan vrouwen in de organisatie beïnvloedt de dynamiek en het bedrijfsresultaat negatief.

Meer dan 140 bedrijven, overheden en non-profitorganisaties hebben dan ook een convenant ondertekend dat zich richt op de bevordering van een grotere toestroom, doorstroom en behoud van vrouwelijk talent in topfuncties. Vrouwen zijn in de minderheid binnen bestuurs- en directiefuncties. Er is echter wel een groei van het aantal vrouwen in topfuncties geconstateerd van 9 procent. SheTalentbank biedt ook mogelijkheden voor vrouwen die naast hun baan bestuurs- of toezichthoudende nevenfuncties ambiëren.

 


Achtergrond

SheTalentbank is een initiatief van SheConsult. SheConsult begeleidt hoogopgeleide vrouwen in hun loopbaanontwikkeling. Onderdeel van SheConsult is re-integratie van hoogopgeleide vrouwen. Directeur drs. Vreneli Stadelmaier: “SheTalentbank is echter niet alleen voor werkzoekenden. Alleen wanneer potentiële werkgevers je kunnen vinden zijn ze in staat je dat mooie aanbod te doen. Ook als je al een baan hebt. Dus ons advies aan hoogopgeleide vrouwen is: wees zichtbaar en laat je zien. En het feit dat wij je cv anoniem tonen, maakt het eenvoudig om jezelf goed te presenteren.
Jij bepaalt wanneer je je identiteit kenbaar maakt. Bovendien voorkomt het dat je mailbox vol zit met boodschappen waarop je niet zit te wachten.”

SheConsult is een sterk groeiende organisatie met vestigingen in vijf steden.

 

 

 

drs. Vreneli Stadelmaier