De beste plekken om oudejaarsavond door te brengen

Nog geen plannen voor oud en nieuw? Hieronder een overzicht van de beste plekken om de komst van het nieuwe jaar te vieren.Wat in Nederland en België Oud en Nieuw wordt genoemd, heet in Italië Capodanno (het "hoofd van het jaar"), in Spanje Nochevieja (Oudjaar), in Duitsland Silvesterabend (oudejaarsavond) en in Frankrijk La Saint-Sylvestre (Sint-Silvester). Elk land kent ook eigen tradities voor oudejaarsavond – hieronder volgt een overzicht van de gebruiken in negen landen.
 

Spanje
De Spaanse oudejaarsavond begint met een familiediner, volgens traditie met garnalen en lam of kapoen. Een van de beste plaatsen om het aftellen te volgen is bij de klok bovenop het Casa de Correosgebouw op het Puerta del Sol-plein in Madrid, waar men volgens traditie twaalf druiven eet, een bij elke slag van de klok voor middernacht.
Druiventelers in Alicante startten deze traditie in 1909 om zich te ontdoen van het grote productieoverschot van dat jaar. Vandaag wordt de traditie door Spanjaarden in het hele land in ere gehouden, en is het een belangrijk onderdeel van de feesten die in het land op oudjaar worden gehouden. Op nieuwjaarsdag ontbijten mensen vaak met chocolate con churros, gefrituurd gebak met warme chocolade.

Dit jaar viert de Gran Vía – de wereldberoemde winkelstraat van Madrid – zijn honderdste verjaardag. Een van de bekendste architectonische bezienswaardigheden van Gran Vía is het Carriongebouw van Alberto Feduchi, die in 1953 ook het InterContinental Madrid bouwde. Ter gelegenheid van het jubileum houdt het InterContinental Madrid een speciaal Gran Vía Jubileumgala met livemuziek en oudejaarsverrassingen. De chef-koks serveren een zesgangenmenu aan de gasten van het hotel met lekkernijen als foie gras, zeebaars en sirloin-steak.

 Zuid-Afrika
Als u oud en nieuw liever op een warme plek doorbrengt, waarom dan niet in Zuid-Afrika? Kaapstad is in deze tijd van het jaar een geliefd toeristenoord. Duizenden toeristen vieren oudejaarsavond bij de fantastische vuurwerkshow aan de V&A Waterfront met livemuziek en straatkunstenaars.
Een ander wereldberoemd evenement, het Tweede Nuwe Jaar, wordt op 2 januari in Kaapstad gehouden. Het Minstrel Carnival van Kaapstad is beroemd om de kleurige parades die door de straten trekken en daar uitdrukking geven aan de ziel van de levendige stad.
Op oudejaarsavond biedt de top van de Tafelberg het beste uitzicht op Kaapstad. In minder dan 10 minuten bent u via de kabelbaan op de top, waar de ronddraaiende vloer alle passagiers een uitzicht van 360 graden op de stad gunt.

In Johannesburg komt vroeg in de middag de creativiteit en diversiteit van de grootste stad van Zuid-Afrika tot leven. Midden in het centrum van de stad, bieden het Crowne Plaza Johannesburg – de Rosebank en de InterContinental Johannesburg Sandton Towers u een luxe en stijlvol verblijf.

Italië
In Italië wordt oudejaarsavond met een groot familiediner gevierd, dat vaak bestaat uit varkensvlees, linzen, zampone of cotechino (pittige Italiaanse worsten). Bij de tradities die het Italiaanse oudejaar omgeven hoort het dragen van rood ondergoed om geluk af te smeken. Een ander gebruik is het om middernacht uit het raam gooien van oude bezittingen, om daarmee het nieuwe jaar te verwelkomen en een nieuwe start te maken.

In Bologna wordt oudejaarsavond traditioneel gevierd met het Fiera del Bue Grasso (markt van de vette stier). De os wordt vanaf zijn hoorns tot aan zijn staart behangen met bloemen en linten. Vlak voor middernacht eindigt de ceremonie met een loterij op het Piazza San Petronio, waarvan de winnaar de stier mag houden.

Als u dit jaar van plan bent om de oudejaarsvieringen in Italië bij te wonen, waarom dan niet in het Holiday Inn Bologna Via Emilia, de Crowne Plaza Rome St. Pieter of het Crowne Plaza Stabiae Sorrentokust.

Duitsland
Oudejaarsavond heet Silvesterabend in Duitsland, omdat 31 december de verjaardag is van Paus Sint Silvester. Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 wordt in Berlijn een van de grootste nieuwjaarsvieringen van Europa gehouden, met meer dan een miljoen feestgangers. Het hoogtepunt van de festiviteiten vindt plaats bij de Brandenburger Tor, waar om middernacht een grootse vuurwerkshow wordt gegeven.

Een typisch Duitse oudejaarstraditie is lood gieten (Bleigießen), waarbij men de toekomst voorspelt uit de vormen gesmolten lood dat in koud water wordt gegoten.

Wilt u oud en nieuw dit jaar in luxe en stijl doorbrengen? Het InterContinental Düsseldorf biedt in PEGA - The Restaurant een feestelijk galadiner van vijf gangen aan. Na het diner kunnen gasten vanaf het dakterras van het hotel het vuurwerk in de stad gadeslaan, en zich dan in bar Fifty Nine in het feestgedruis storten.

Frankrijk
In Frankrijk wordt oudejaarsavond veelal gevierd met een feest dat le Réveillon de la Saint-Sylvestre genoemd wordt. Het kan bestaan uit een eenvoudig, intiem diner met familie en vrienden, of uit een uitbundige balavond (une soirée dansante).

In Parijs vindt een van Frankrijks beroemde oudjaarsavondparades plaats, een tweedaags festival waarbij zangers, dansers en entertainers door de straten trekken en waar elk jaar duizenden toeristen op afkomen.

Dit jaar kunt u van 27 tot 31 december in Straatsburg de culinaire wonderen van Alsace leren kennen. Het Holiday Inn van Straatsburg bevindt zich tegenover het Palais des Congrès, op maar 5 minuten vanaf het Europese Parlement en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Verenigd Koninkrijk
In veel steden van het VK vinden vuurwerkshows plaats en zijn er straatfeesten, waarvan de grootste in Londen en Edinburgh worden gehouden. In Engeland begint het nieuwe jaar gewoontegetrouw met het luiden van de klokken van de Big Ben. Sinds 2005 wordt vanaf het reuzenrad de London Eye een van de grootste vuurwerkshows ter wereld gehouden. Als u oud en nieuw dit jaar in Londen wilt doorbrengen: er zijn veel uitstekende hotels waar u uit kunt kiezen, zoals het InterContinental London Park Lane of het Crowne Plaza London – The City.

In Schotland wordt Nieuwjaar als Hogmanay gevierd. Een van de meest wijd verbreide nationale gebruiken is ‘first-footing’, waarbij vrienden en familieleden bij elkaar op bezoek gaan met een symbolisch geschenk zoals een stukje steenkool, zandkoek of whisky, bedoeld om geluk aan elkaar te brengen. In Edinburgh, de Schotse hoofdstad, wordt van 28 december tot nieuwjaarsdag of tot 2 januari een vier- of vijfdaags festival gehouden. Bij Edinburgh Castle worden op slag van middernacht de kanonnen afgevuurd, gevolgd door een grote vuurwerkshow. Boek een hotel in het stadscentrum, zoals het Crowne Plaza Edinburgh of het Holiday Inn Express Edinburgh City Centre.

België
In België wordt oudejaarsavond om middernacht met vuurwerk gevierd. Twee mooie plekken om naar het vuurwerk te kijken zijn de dokken van Antwerpen en de Kunstberg in Brussel voor een prachtig uitzicht op de skyline van de hoofdstad. Nieuwjaarsdag wordt gevierd met een concert van de nieuwe hoofddirigent van de Vlaamse Opera, Dmitri Jurowski. De opera bestaat uit een Weens deel, met een paar van de mooiste operette-aria’s van Strauss, Lehar en Kalman, en een Russisch deel, waarin Jurowski behalve de traditionele en romantische Tsjaikovsky ook een aantal moderne Russische componisten uitvoert.

Een typisch gebruik in België zijn de rijmende brieven waarin kinderen hun grootouders een gelukkig Nieuwjaar toewensen. Een ander gebruik is de nieuwjaarsduik in Oostende, waarbij vaak gekke kostuums worden gedragen.

Voor een mooie oudejaarsavond in België en een goede nachtrust na alle festiviteiten gaat u naar het Crowne Plaza in Antwerpen of naar Crowne Plaza Brussel le Palace.

Oostenrijk
In Oostenrijk wordt oudejaarsavond, de avond van Sint Silvester, meestal met familie en vrienden gevierd. Ter ere van de heilige Silvester wordt een traditionele punch van kaneel, suiker en wijn gemaakt. Om middernacht zenden alle radio- en televisiestations het geluid van de Pummerin uit (de klok van de Stephansdom in Wenen), gevolgd door de "Donauwalzer" de Blauwe Donau van Johann Strauss II, waar veel mensen op straat op dansen. In Wenen, waar het gemeentebestuur vieringen organiseert met bands en orkesten, komen grote mensenmassa’s bijeen. Na de vieringen kunt u van een weldadige nachtrust genieten in het centraal gelegen Holiday Inn Vienna City of in het InterContinental van Wenen.

Als u overweegt om oud en nieuw in een van deze landen door te brengen, neem dan een kijkje op:  www.IHG.com voor de beste locaties