Japanse vrouwen verdienen meer dan de mannen

Persbureau Reuters meldt dat het inkomen van ongehuwde, Japanse vrouwen onder de 30 jaar inmiddels hoger is (gemiddeld 1740 euro per maand) dan jongemannen (1713 euro). Dat is voor het eerst in de geschiedenis, aldus het onderzoek. Het gemiddelde inkomen van jonge Japanse vrouwen steeg met ruim 11 procent de afgelopen vijf jaar harder dan dat van jongemannen (7 procent). Door de bank genomen verdienen vrouwen onder de 30 jaar er nu meer.

 De salariële inhaalslag van de vrouwen zou alles te maken hebben met de crisis. "In feite komt het erop neer dat het inkomen van mannen in principe al veel hoger lag, waardoor zij ook dieper konden zakken toen de economie verslechterde", verklaart econoom Hideo Kumano. "Daar komt bij dat aanzienlijk meer mannen nu in fabrieken werken en sinds het Lehman-fiasco zijn de zaken in de financiële branche behoorlijk bekoeld."

Vrouwen werken daarentegen bovengemiddeld vaak in de zorg, een markt die juist sterk aantrekt door de toegenomen vergrijzing in het land. Bovendien, zo zegt Kumano, profiteren Japanse vrouwen inmiddels ook van hun voorgangers. "Die zijn nu in de 40 of ouder en bekleden managementfuncties", aldus de econoom.