Paasrecepten van Atkins

Heb je nog geen idee hoe je een schitterende paasbrunch op tafel moet voorschotelen? Atkins heeft paar simpele paasrecepten voor jullie! Fijne Pasen toegewenst!

(K)ei-leuke paasrecepten

Zonder eieren geen Pasen. Tijdens deze feestdagen zoeken, beschilderen en eten Nederlanders ze naar hartenlust. De gemiddelde Nederlander eet met Pasen twee eieren per dag. Wist je dat eieren superfoods zijn en heel goed smaken in allerlei recepten? Tijd om eens af te stappen van het standaard-eitje en te genieten van wat nieuws. Atkins zet voor jou vier (k)ei-leuke paasrecepten op een rij.

Eieren zijn superfoods
Atkins diëtiste Erica Slof laat weten dat eieren echte superfoods zijn, helemaal niet zo gek dus dat Nederlanders zo dol zijn op eieren. Naast dat eieren boordevol vitamine A en B12 zitten, bevatten ze ook mineralen, zoals ijzer, selenium en zink. Eén ei geeft je maar liefst 12 gram van de allerhoogste kwaliteit eiwitten. Veel mensen denken dat het voor het cholesterolgehalte in het bloed niet goed is om iedere dag een ei te eten. Dat is een fabel. Eieren bevatten inderdaad veel cholesterol maar het cholesterolgehalte in het bloed stijgt door verzadigde vetten en koolhydraten. Eieren zijn daarentegen koolhydraatarm en bevatten veel onverzadigde vetten en zijn daarom gezonden ideaal te combineren met het Atkins dieet.

#1 Roerei met zalmkaviaar
Begin eerste of tweede paasdag goed met een heerlijk ontbijt of een late brunch. Vooracht personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 8 hardgekookte eieren (of 8 leeggemaakte eierschalen), 8 eieren, 4 el room, enkele sprietjes bieslook, zout, peper, 2 el boter, 8 tl zalmkaviaar en 8 takjes dille.

Bereidingswijze:
Begin met het voorzichtig uitlepelen van de hardgekookte eieren, dit doe je door op het kapje van het ei te slaan (de eieren zelf gebruik je niet voor dit gerecht, gebruik deze voor een lekkere salade). Breek vervolgens de rauwe eieren en klop deze los met de room. Knip de bieslook fijn en klop dit samen met het peper en zout door het ei-roommengsel. Verhit de boter in een koekenpan en schenk het ei-roommengsel erbij. Blijf net zo lang roeren tot het ei korrelig en nog een klein beetje vochtig is, laat het mengsel niet te droog worden. Schep het ei in de schoongemaakte, lege eierschalen en garneer het met de zalmkaviaar en takjes dille. Dit gerecht bevat geen koolhydraten en bevat 140 kcal per portie.

#2 Gevulde citroen met een salade van ei, komkommer en tonijn
Een verfrissend en licht brunch- of voorgerecht. Voor acht personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 8 citroenen, een kwart komkommer, 1 blikje tonijn op olie, 1 sjalotje, 2 hardgekookte eieren, 1 el mayonaise, zout, peper en 1 takje dille.

Bereidingswijze:
Snij op ongeveer 1/3 van de lengte de citroenen door en hol de citroenen uit (het vruchtvlees gebruik je niet voor dit gerecht, gebruik het voor een salade of smoothie). Pers 2 van deze kapjes uit. Snij indien nodig een klein puntje van de onderkant van de citroenen zodat deze goed rechtop blijven staan. Snij de komkommer en pel en snipper het sjalotje. Snij vervolgens de eieren in kleine blokjes. Meng de tonijn, eieren, komkommer en sjalot. Klop de mayonaise los met 1 theelepel citroensap, het zout en de peper. Knip de dille fijn boven de mayonaise en meng dit geheel door het tonijnkomkommermengsel. Vul de citroenen met het mengsel en garneer met een beetje dille. Dit gerecht bevat per portie slechts 0,5 gram koolhydraten en 65 kcal.

#3 Gehaktbrood met een hardgekookt ei
Een vullend en verantwoord hoofdgerecht of buffetgerecht. Voor acht personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 gele paprika, 1 groene paprika, 1 el olijfolie. 3 el gehakte verse peterselie, 1 tl verse tijmblaadjes, 2 eieren, 3 el paneermeel, 800 g rundergehakt, zout, peper, 1 tl tabasco, 3 gepelde hardgekookte eieren en 1 ingevette cakevorm (1,5 L).

Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui en knoflook en snij de paprika in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui, knoflook en paprika enkele minuten. Laat het vocht zoveel mogelijk verdampen of schenk het vocht eraf. Voeg de kruiden toe en laat het mengsel iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren los en meng deze samen met de gebakken groenten en het paneermeel door het gehakt. Voeg de tabasco, peper en zout naar smaak toe. Druk een deel van het gehakt in de cakevorm, leg vervolgens de hardgekookte eieren achter elkaar midden op dit gehakt en vorm de rest van het gehakt eromheen. Druk dit geheel goed aan. Zet het gehaktbrood voor ongeveer 1 uur in de oven, dek de vorm af met aluminiumfolie wanneer het brood tijdens het bakken te donker wordt. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het 15 minuten rusten in de vorm. Kijk of de kanten goed los zijn en leg een bord of schaal bovenop de cakevorm. Keer het voorzichtig om en verwijder de vorm. Serveer dit gerecht warm of koud. Eén portie bevat 4 gram koolhydraten en 300 kcal.

#4 Pavlova met aardbeien
Sluit de dag af met een heerlijk frisse pavlova met aardbeien. Voor acht personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 limoenen, 4 eiwitten, 3 el zoetstof (bijv. steviapoeder), 1 el maïzena, 125 ml slagroom, 100 g mascarpone en 500 g aardbeien.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven vast voor op 100°C. Haal met een citroentrekker de schilletjes van de limoenen en hak 1 theelepel schilletjes fijn. Pers 1 citroen uit. Klop vervolgens de eiwitten stijf in een schone, vetvrije vorm. Wanneer de eiwitten stijf zijn, voeg je de maïzena, fijngesneden limoenschilletjes, 2 el zoetstof en 1 el limoensap toe. Klop het geheel nogmaals stevig door. Strijk vervolgens het eiwit in de vorm van een cirkel glad op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het eiwit in het midden van de oven in 2 uur gaar. Zet vervolgens de oven uit en laat het eiwit in de oven afkoelen en indrogen (dit duurt ook ongeveer 2 uur). Ga verder met de slagroom en klop deze samen met 1 eetlepel zoetstof zo goed als stijf en klop de mascarpone erdoor. Strijk het mascarponemengsel over de eiwitbodem. Maak de aardbeien schoon een halveer ze. Verdeel ze vervolgens met de limoenschilletjes over de mascarpone en garneer eventueel met wat strooibare zoetstof. Eén portie pavlova bevat 7 gram koolhydraten en 135 kcal.

Over Atkins International
Het Atkins dieet werd in de jaren ’70 ontwikkeld door de Amerikaanse arts Robert C. Atkins en is een van de grootste aanbieders op het gebied van gewichtsbeheersingsprogramma’s wereldwijd. Inmiddels is het Atkins dieet verder ontwikkeld op basis van de meest recente medisch-wetenschappelijke onderzoeken. Het Nieuwe Atkins is geschikt voor een breed publiek en heeft als doel gewichtsverlies te realiseren, gewicht onder controle te houden en van een gezonder eetpatroon te genieten. Atkins produceert en verkoopt een reeks koolhydraatarme producten die de principes van het Atkins dieet ondersteunen. De producten worden wereldwijd in meer dan 50.000 winkels verkocht. In Nederland zijn deze producten verkrijgbaar bij alle grote supermarkten en drogisterijen. Atkins International is onderdeel van Atkins Nutritionals. Atkins International heeft vestigingen in onder andere Australië, Midden-Oosten, Spanje, Engeland, Scandinavië en Nederland. Het hoofdkantoor van Atkins International is gevestigd in Nederland.
www.atkins.com