Alle drescodes met uitleg

Ooit wel eens uitnodiging voor een feestje ontvangen? En stond daar een dresscode op waarvan jij niet precies wist wat dit betekende. Dames.nl heeft voor jou alle dresscodes met uitleg verzameld.

Black Tie
Black Tie is formeel. Mannen dragen een smoking, vrouwen dragen een cocktailjurk, een lange avondjurk of losse kledingstukken zoals een lange rok met kort jasje of chique top. Hoeden worden bij deze dresscode niet gedragen. Wanneer het koud is mag je stola om je schouders dragen. Schoenen het liefst open schoenen (sandalen) maar dienen sierlijk te zijn. Vergeet niet gelakte teennagels als je open schoenen draagt. Draag feestelijke, op elkaar afgestemde sieraden en accessoires. Een klein handtasje mag maar moet wel bij kleding en schoenen passen.

White Tie
Dit betekent ultraformeel. Mannen dragen een jacquet met witte strik, vest en shirt. Vrouwen dragen lange galajurken, het liefst met een decolleté. Bij white tie is een tiara in je (opgestoken) haar mogelijk. Ook hier mag een stola, maar wel van hele goede kwaliteit. Deze dresscode vraagt verder ook om lange handschoenen die matchen met de jurk. Als sieraden kunnen diamanten en andere edelstenen. De tas is klein en zonder hengsel. Voor schoenen geldt hetzelfde als bij black tie. Verboden is het dragen van horloges.

Formeel
Vrouwen dragen hetzelfde als bij black tie. Mannen mogen ook een zwart pak met shirt dragen.

Ultra formeel
Betekent exact hetzelfde als white tie, voor zowel dames als heren.

Black Tie Optional
Dit geeft aan dat mannen een smoking dragen, maar het geeft een hint over de formaliteit van het event, wat betekent dat een donker pak met strik ook een optie is. Vrouwen dragen cocktailjurken, lange jurken of geklede, losse kledingstukken. Verder qua sieraden en accessoires geldt hetzelfde als bij black tie.

Black Tie Invited
Eigenlijk hetzelfde als bij Black Tie Optional, maar de wens van de smoking is hierbij wat minder. Voor vrouwen geldt hetzelfde als bij de vorige optie.

Creative Black Tie
Hierbij heb je de ruimte voor trendy interpretaties op formele kleding. Hij kan moderner gekleed gaan met een smoking, misschien een zwart shirt en zonder strik. Zij kan lange of korte jurken dragen of geklede, losse kledingstukken zoals een lange, kanten rok met een slank kasjmieren truitje.

Semi formeel
Deze is het meest tricky van alle dresscodes. Meestal betekent het dat een smoking niet noodzakelijk is noch een jacquet. Een avondbruiloft (na 6 uur 's avonds) vraagt dan om een donker pak voor hem en een cocktailjurk voor haar. Semi formeel overdag betekent een pak voor hem en een gepaste korte jurk of chique gekleed pak voor haar.

Cocktail
Cocktail betekent een korte, elegante jurk voor haar en een donker pak voor hem. Als het om een buitenevent gaat, dan wordt het op prijs gesteld als de vrouwen een hoed dragen. Je schoenen zijn niet over the top en passen bij de kleding. Een schoudertas is toegestaan, maar geen oversized formaat. Doe het rustig aan met de sieraden. Het liefst eenvoudig goud of zilver.

Dressy Casual (gekleed casual)
Wordt ook wel smart casual genoemd. Het betekent doorgaans geen jeans en korte broeken. Het is gelijk aan zakelijk casual maar een ietsepietsie meer gekleed en feestelijker. Sieraden en accessoires draag je hierbij naar eigen voorkeur en smaak. Laarzen mogen in plaats van schoenen, mits ze wel gekleed en niet te grof zijn. Vermijd opvallende logo's en slogans op je kleding.

Casual
Dit betekent doorgaans dat alles wel oké is, maar zorg toch dat je er verzorgd uitziet.

Informeel
Kan hetzelfde als casual betekenen. Als het echter wordt geassocieerd met een bruiloft of andere speciale gebeurtenis, is een bepaalde vorm van gekleedheid en goede smaak wel aan te bevelen. Een jurk voor haar en een mooie pantalon met overhemd voor hem zijn informeel, maar respectvol voor de gebeurtenis.