Helft Nederlanders tevreden over hun haar

Rotterdam, donderdag 23 september 2010 - Haar is voor Nederlanders erg belangrijk. Ruim 80% van de Nederlanders zegt zich zelfverzekerder te voelen als het goed zit. En voor ruim een derde van de Nederlanders bepaalt iemands haar voor een groot deel zelfs of ze diegene knap vinden. Dit blijkt uit een onderzoek van Andrélon naar het haar van Nederlanders en hun opvattingen hierover*. Haar is voor Nederlanders zo belangrijk dat zij zichzelf op dat gebied zelfs als ‘ijdel’ typeren (40%). De helft van de Nederlanders is tevreden en zou niets aan hun haar willen veranderen. Haar dat er gezond uitziet staat met 67% bovenaan het lijstje van aspecten die Nederlanders belangrijk vinden. In het kader van haar 70-jarig jubileum is Andrélon een zoektocht gestart naar het ‘Mooiste Haar van Nederland’. De winnaar wordt het gezicht van Andrélon in de nieuwe najaarscampagne.

Kort meest voorkomend, langer en gekrulder meest gewild
De meest voorkomende haarkleur bij Nederlanders is midden-/donkerblond (31%). Gevolgd door donkerbruin haar (20%). Een grote meerderheid van de Nederlanders kleurt zijn haar op dit moment niet (66%). Een kwart van de Nederlanders kleurt (bijna) altijd zijn haar. Bijna de helft van de Nederlanders heeft van nature steil haar, vier op de tien hebben een slag in het haar en één op de tien heeft krullen. Wat betreft de lengte van het haar draagt de meerderheid in Nederland het kort (56%). Opvallend is dat bijna de helft van de vrouwen hun haar kort heeft (43%). Met name vrouwen van 50 jaar en ouder hebben kort haar (70,8%). 31% van de vrouwen heeft halflang tot de schouders, gevolgd door lang tot over de schouders (26%). Bij mannen is dit kort (71%), gemillimeterd (15%) en halflang tot de schouders (8%). Van de Nederlanders die iets aan hun haar zouden willen veranderen, wil bijna een kwart lang(er) haar. Een even grote groep zou graag krullen willen en een iets kleiner deel wenst slag in het haar.

Als je haar maar goed zit
Één op de vijf Nederlanders zegt wel eens een ‘bad hair day’ te hebben. Mannen zijn vaker tevreden over hun haar dan vrouwen (68 vs. 35%). Om het beste uit hun haar te halen, laat de helft het haar minstens eens in de twee maanden knippen en geeft een kwart van de vrouwen het een kleurtje. Daarnaast verzorgt een meerderheid (54%) het met verzorgingsproducten. Nederlanders zijn geen fan van haar dat er niet gezond of glanzend uitziet (63%), lang haar bij mannen (40%) en gepermanent of anders chemisch behandeld haar (36%). Mooi haar is voor Nederlanders haar dat er gezond (67%) en natuurlijk (55%) uitziet. Ook gemakkelijk te stylen haar en haar dat er vlot en jong uit ziet wordt belangrijk gevonden.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand wie heeft het mooiste haar van Nederland?
Andrélon bestaat dit jaar 70 jaar en gaat daarom op zoek naar het ‘Mooiste Haar van Nederland’. Deelnemers kunnen op de website van Andrélon een foto van zichzelf uploaden en zich aanmelden voor een van de vijf categorieën: krul, steil, slag, kleur en kort. Uiteindelijk volgen er op basis van publieksstemmen vijf categoriewinnaars. De uiteindelijke winnaar wordt begin november gekozen door de jury, mede op basis van het meest aantal publieksstemmen. De winnaar wordt het gezicht van Andrélon en zal eind december te zien zijn in een landelijke printcampagne en op de website.

 

* Online onderzoek in opdracht van Andrélon in september 2010 onder 1.063 Nederlanders van zestien jaar en ouder.