Annemarie van Gaal pleit voor denkomslag in het zakendoen

Er is een denkomslag nodig in het zakendoen. Vrouwen kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Dat zegt topzakenvrouw Annemarie van Gaal in tijdschrift De Zaak. "Het zou goed zijn als er meer vrouwen in de financiële wereld komen. Vrouwen zouden die woekerpolissen niet verkocht hebben. Maar het komt wel, het heeft tijd nodig, er moet nog een generatie overheen gaan."

"Het is een misverstand te denken dat er geen succesvolle vrouwen in het bedrijfsleven werken", zegt mediaondernemer, investeerder en adviseur Annemarie van Gaal. "Er zijn er echt heel veel. Voor een van onze klanten zijn we momenteel bezig met de verkiezing van de beste vrouwelijke ondernemer. Op onze shortlist staan nu 150 topondernemers en heus niet alleen maar in de communicatiebranche en pr. Ze staan aan het hoofd van goede, zelf opgebouwde bedrijven."

Volgens Van Gaal benaderen vrouwen het zakenleven anders dan mannen. "Mannen gaan voor macht, geld en prestige, vrouwen worden daar niet warm of koud van. Voor vrouwen telt vooral waardering, delen, goed doen voor de wereld. Vrouwen zijn gewoon van de lange termijn. Het is niet voor niets dat vrouwen kinderen kunnen krijgen en mannen niet. Je kunt een kind immers niet meer teruggeven als het vier jaar is. Mannen denken aan de korte termijn."

Dat zie je ook aan de bonussen, betoogt Van Gaal. "Een crisis zoals nu krijg je niet als je een bonus uitspreidt over zeven jaar en het voortschrijdend gemiddelde van zeven jaar als basis neemt. Dan blijf je bij het bedrijf of je zorgt dat je je opvolger heel goed inwerkt, zodat de resultaten goed blijven."

Het volledige interview is te lezen in de juni-editie van tijdschrift De Zaak, dat als thema heeft 'de ondernemer en zijn partners en adviseurs'. In deze editie veel tips om een adviseur te vinden met verstand van zaken én oog voor de belangen van de ondernemer. Het tijdschrift is ook digitaal te lezen op: www.dezaak.nl/tijdschrift

fotografie: rtl