Franse Meesterkok Jean Jacques Menanteau opent restaurant/hotel in Noordwijkse duinen

Franse haute couture aan de Hollandse kust. Op maandagavond 8 november 2010 opende de Franse Meesterkok Jean Jacques Menanteau op feestelijke wijze de deuren van zijn restaurant/hotel Villa de Duinen in Noordwijk aan Zee.

Na 16 jaar lang de scepter te hebben gezwaaid in restaurant L’Excelsior in Hotel de L’Europe te Amsterdam besloot Meesterkok Jean Jacques Menanteau dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Deze vond hij in Villa de Duinen, een prachtig, authentiek landgoed uit 1902 dat destijds dienst deed als familiehotel. Afgelopen zomer heeft de villa een ingrijpende make-over ondergaan en ademt nu een bijzondere sfeer uit van grand allure met respect voor historie. Een ideale plek voor culinaire fijnproevers en logees die opzoek zijn naar ruimte en rust.

Culinaire grootmeester
In Nederland behoort Jean Jacques Menanteau zeker in het rijtje culinaire grootmeesters thuis. Als jongetje van zes droomde hij al van een glansrijke kokscarrière en zijn eerste ervaringen deed hij op in het hotel van zijn ouders. Op zijn uitgebreide CV prijken nu (sterren)restaurants in Frankrijk, Luxemburg en Nederland. In 2001 was Menanteau tevens de eerste ‘buitenlander’ die de Nederlandse titel Meesterkok verwierf.  Nog steeds is hij de enige Fransman is ons land met deze titel. Het Franse equivalent,  Maître Cuisinier de France, is ook in zijn bezit.

Koken uit eigen moestuin
In de villa wordt gekookt vanuit de Franse keuken met een knipoog naar de rest van de wereld. Eten bij Villa de Duinen is een beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Alles wat ze serveren is eerlijk en verantwoord. In alle gerechten staan drie dingen centraal: het seizoen, de natuur en de omgeving. Alle gerechten zijn uitgebalanceerd op het seizoen en de kaart wordt dus regelmatig aangepast. Daarnaast werken ze met ingrediënten en producten uit de omgeving. Uiteraard met vis uit de Noordzee, groenten uit eigen moestuin, maar Villa de Duinen werkt bijvoorbeeld ook nauw samen met locale ambachtelijke leveranciers. Ook de vegetariër kan bij Jean Jacques Menanteau zijn hart ophalen met een grote keuze exquise vegetarische gerechten. Hierin zijn veel restaurant nog erg beperkt. ‘Mijn missie met Villa de Duinen is om iets prachtigs neer te zetten op een unieke locatie. Ik streef naar eerlijk en heerlijk eten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waarbij de gast centraal staat’, aldus Menanteau.

Goede nachtrust
Niet alleen in het restaurant kan de levensgenieter pur sang zijn hart ophalen. Ook in één van de elf luxe ingerichte hotelkamers in de villa is het goed vertoeven. Geen enkele kamer is hetzelfde en de meesten beschikken over een eigen balkon of terras. Het hotel staat onder bezielende leiding van Katja, de vrouw van Jean Jacques. Voor de zakelijke markt beschikt Villa de Duinen  over twee exclusieve vergaderruimtes met daglicht en openslaande deuren die zijn voorzien van alle technische faciliteiten.