InVia Fertility-CL, InVia Fertility-Hoffman Estates, InVia Fertility-Arlington HeightsCrystal Lake, IL, Hoffman Estates, IL, Arlington Heights, IL Michael levitra xr online https://www.levitradosageus24.com/ J. Michael Karasis MD-Woodstock, Michael Karasis MD-Huntley Anoop H.

Vrouwen vallen het liefst in slaap met Paul de Leeuw en Andre Hazes

do, 16/12/2010 - 15:31

slaapVooral jongvolwassenen luisteren muziek voor het slapen, blijkt uit onderzoek (van Auping) in kader van langste nacht van het jaar
Grote kans dat Nederlanders die op de langste nacht van het jaar (de nacht van 21 op 22 december) moeilijk in slaap komen, een muziekje opzetten. Bijna een derde van de Nederlanders (31%) luistert namelijk graag muziek voor het slapen. Het favoriete popnummer om bij in slaap te vallen is ‘Nights in white satin’ van The Moody Blues. ‘Slaap kindje slaap’ is met ruime voorsprong het populairste kinderliedje. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse beddenproducent Auping heeft gedaan onder een representatieve groep van 506 Nederlanders in het kader van de langste nacht van het jaar.

Nederlanders is gevraagd welke popliedjes die over slapen gaan, ze het prettigst vinden om bij in slaap te vallen. De slaap top-10 ziet er als volgt uit:

 

1.       The Moody Blues - Nights in white satin                       16,9%

2.       ABBA - I have a dream                                            13,9%

3.       Paul de Leeuw en André Hazes - Droomland                 12,5%

4.       Guus Meeuwis - Het is een nacht                               10,4%

5.       Marco Borsato - Dromen zijn bedrog                          9,9%

6.       Supertramp – Dreamer                                            9,7%

7.       Reinhard Mey - Gute Nacht Freunde                           9,2%

8.       Boudewijn de Groot – Avond                                     8,6%

9.       Mama’s & the Papa’s - Dream a little dream of me        8,2%

10.     Dinand Woesthoff - Dreamer (Gussie's Song)               8,2%

 

I have a dream
Ondanks de toppositie van The Moody Blues, is er toch een duidelijk verschil in muzieksmaak. De hit van de Britse band is voor dertigplussers (21%) en mannen (20%) de absolute nummer één. Jongvolwassen lijken dit nummer minder te waarderen. Slechts 3% heeft dit nummer getipt als favoriet. Ook vrouwen zijn minder gecharmeerd van ‘Nights in white satin’. Zij luisteren het liefst naar ‘Droomland’ (17%) van Paul de Leeuw en André Hazes als ze gaan slapen. In de top-10 slaapliedjes springt bij hoger opgeleiden ‘Dreamer’ van Dinand Woesthoff eruit (14%), bij lager opgeleiden ‘In dreams’ van Roy Orbison (14%).

Dat ABBA muziek maakte voor iedereen, blijkt ook wel uit dit onderzoek. ‘I have a dream’ van de Zweedse popgroep doet het goed bij mannen én vrouwen van alle leeftijden en opleidingsniveaus.

Mooie stem
Reden om voor een bepaald nummer te kiezen, is de fijne melodie die het nummer heeft om bij in slaap te vallen (44%). Ook de stem van de zanger of zangeres is voor een kwart van de Nederlanders van belang (25%). De herinnering die een nummer oproept is voor jongvolwassenen (tot 30 jaar) minder belangrijk (19%) dan voor Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar (29%).

Vooral jongeren (18 tot 30 jaar) luisteren graag muziek voor het slapen gaan (41%). Dit in tegenstelling tot Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar, waarvan slechts 23% aangeeft graag muziek aan te zetten. Ook vrouwen zeggen dit minder vaak te doen dan mannen, respectievelijk 28% tegenover 35%.

Slaap kindje, slaap
Muziek lijkt een steeds belangrijkere rol te spelen in het slaapritueel. Opvallend is namelijk dat hoe ouder de ondervraagden zijn, hoe minder vaak ze in hun kinderjaren in slaap werden gezongen. Van bijna vier op de tien jongvolwassenen (37%) zongen de ouders slaapliedjes. Bij Nederlanders tussen de 30 en 45 jaar (29%) en 45 jaar tot 65 jaar (17%) was dit minder vaak het geval.

Het favoriete kinderslaapliedje van Nederlanders is voor alle leeftijden gelijk: ‘Slaap kindje, slaap’. De kinderslaapliedjes top 5:

1. Slaap kindje, slaap                  44,0%

2. Ik ga slapen, ik ben moe          18,6%

3. Naar bed, naar bed...              17,4%

4. In de maneschijn…                  15,3%

5. Twinkle twinkle little star          12,0%

 

Volle maan
De nacht van 21 december op 22 december is niet alleen de langste nacht van het jaar. Het is ook volle maan. ‘Romantisch’, zo vindt ruim de helft (56%) van de Nederlanders, maar het heeft ook iets spookachtigs (27%). Zo’n 12% slaapt onrustiger bij volle maan, 18% merkt dat mensen, kinderen of dieren om hen heen onrustiger zijn.