De eerste Facebook-applicatie die de hulp van je vrienden inzet bij het stoppen met roken

stoppen_rokenDe steun van vrienden helpt om de kans op succes te vergroten als je probeert te stoppen met roken. Hier speelt NiQuitin op in met een nieuwe Facebook-applicatie. Die is onderdeel van de eerste social media campagne in deze vorm voor een farmaceutisch product. De benodigde hulpmiddelen zijn een motivatietest (www.stoptest.nl) en een Facebook-applicatie (http://apps.facebook.com/niquitin).

De meeste mensen zijn ooit begonnen met roken in de sociale context van een groep. Waarom zou je dan ook niet stoppen binnen een groep? Onderzoek toont aan dat hulp van vrienden en kennissen belangrijk is bij het stoppen met roken. Daarbij toont onderzoek aan dat stoppen via internet de slagingskans kan vergroten. Vrienden die ‘vind ik leuk’ aanklikken of een reactie achterlaten hebben meer invloed op de stopkans dan verwacht.1
Toch zijn er nog veel mensen die in hun eentje proberen te stoppen met roken. NiQuitin komt daarom als eerste met een programma dat uitgaat van de kracht van sociale netwerken. Je sociale vangnet steunt je in vele fases van je leven. Waarom zou je dan ook niet je vangnet inzetten bij het stoppen met roken? NiQuitin speelt hierop in met de nieuwe Facebook-applicatie.
De nieuwe NiQuitin-campagne is gebaseerd op psychologisch onderzoek dat uitgevoerd werd bij rokers die meerdere stoppogingen hebben ondernomen, maar toch nooit succesvol gestopt zijn. Dankzij de verrassende resultaten, of smokers insights, wist NiQuitin een unieke aanpak uit te werken, waarbij er voor het eerst van roker tot roker gecommuniceerd wordt. De campagne geeft de roker iets om over na te denken, zonder betuttelend te zijn. De roker kan zelf bepalen wanneer hij klaar is om te stoppen, met als hulpmiddel een motivatietest (www.stoptest.nl) en een Facebook-applicatie (http://apps.facebook.com/niquitin).

Over NiQuitin
NiQuitin biedt verschillende producten aan, die rokers helpen bij het stoppen met roken door de verslavende werking van tabak in bedwang te houden. De producten zijn aangepast aan de wensen van ieder rokerstype. NiQuitin Clear-pleisters zijn er voor rokers die overtuigd zijn dat ze volledig willen stoppen. NiQuitin Mint zuigtabletten zijn vooral geschikt voor mensen die hulp nodig hebben bij moeilijke momenten. Tot slot zijn er de Minizuigtabletjes voor rokers die willen stoppen in hun eigen tempo.
Vanaf 1 januari 2011 worden nicotine vervangende middelen en medicijnen om te stoppen met roken vergoed door de zorgverzekeraars, indien deze gecombineerd worden met persoonlijke begeleiding. In principe komen alle rokers, die gemotiveerd zijn om te stoppen, één keer per jaar in aanmerking voor de vergoeding van een ‘stoppen met roken’ programma.