Hoe maak je Dorayaki: Japanse zoetwaar pannenkoekjes met rode bonen of Nutella pasta
Op een dag was ik op Youtube kookfilmpjes aan het bekijken, en toevallig kwam ik een filmpje tegen dat men leert hoe je makkelijk Dorayaki maakt (filmpje). Dorayaki is een Japanse zoetwaar, 2 kleine pannenkoekjes met daartussen rode bonen pasta. Ik zelf hou niet zo van rode bonen pasta en heb in plaats daarvoor Nutella chocolade pasta gebruikt, ook erg lekker!
Recept om Dorayaki te maken (online recept, om de vulling met rode bonen pasta te maken zie filmpje)
Ingrediënten:
- 1 cup / 150 gram zelfrijzende bloem (of 1 cup bloem + ½ el bakpoeder)
- ½ cup / 100 gram suiker
- 2 grote eieren
- 1-2 el water
- 1 el honing
- 1 el Sla olie
- Nutella of rode bonen uit blik en prak het tot moes
Bereiding:
1) Klop de eieren handmatig (niet elektrisch!) los in een kom en voeg de suiker toe
2) Voeg de honing toe en mix totdat het helemaal vermengd is met de eieren
3) Voeg de olie toe
4) Zeef de zelfrijzende bloem en voeg het in 2x toe aan het mengsel
5) Laat het mengsel 30 minuten rusten
6) Als het mengsel te dik is na afloop, kan je een 1 el water toevoegen (zie filmpje 3:42)
7) Verwarm een koekenpan op medium vuur en zet het verder op laag vuur
8) Dep een stukje keukenpapier met slaolie en wrijf een heel dun laagje over de koekenpan. Bij teveel olie krijg je geen egale Dorayaki!
9) Kies een (soep)lepel dat de maat heeft van de gewenste Dorayaki dat je wilt maken, zodat je telkens dezelfde hoeveelheid beslag hebt. De pannenkoekjes moeten namelijk van dezelfde grootte zijn (netals bij Macarons)
10) Schenk met de (soep)lepel een kleine hoeveelheid beslag op de koekenpan
11) Wanneer er aan de oppervlakte luchtbelletjes ontstaan, is het tijd om het pannenkoekje om te draaien en nog even verder te bakken. Je kunt een schuimspaan gebruiken om de pannenkoekjes gemakkelijk om te draaien
12) Als de pannenkoekjes zijn afgekoeld, kan je 1 pannenkoekje besmeren met Nutella (de platte kant) en een 2e pannenkoekje ertegenaan plakken.
Wanneer er luchtbelletjes ontstaan, draai je de pannenkoekjes om en bak de andere kant nog even gaar.
Hier is een voorbeeld van teveel olie of te hoog vuur, waardoor de pannenkoekjes vlekken hebben
Voorbeeld van goed gelukte Dorayaki pannenkoekjes
Hoewel normaal gesproken Dorayaki in ronde vormen horen te zijn, heb ik geprobeerd andere vormen van te maken.
Besmeren met Nutella pasta
Lekker smullen maar!
Dit is een keertje wat anders dan de Nederlandse spek pannenkoek vind je niet?
Dorayaki, het favoriete koekje van de Japanse stripfiguur Doraemon!
Lisa
3/6/2012
Lezeres Lisze Siaw heeft na het lezen van het artikel ook een poging gewaagd om Dorayaki te maken: