Vanaf 1 augustus 2014 alleen nog geld overmaken met IBAN: Wat is IBAN?

Vanaf vandaag, 1 augustus 2014, is iedereen verplicht de IBAN-code (International Bank Account Number) te gebruiken in plaats van het korte bankrekeningnummer dat we gewend zijn. De IBAN-code in Nederland is een rekeningnummer van achttien cijfers en letters:

Hier is een voorbeeld van een IBAN code van een Rabobank rekeningnummer

IBAN geheugensteuntje
Om je eigen IBAN te onthouden, hoef je eigenlijk alleen het controlegetal te onthouden, de rest spreekt voor zichzelf. NL staat voor Nederlands bankrekening, gevolgd door controle getal, eerste 4 letters van de naam van de bank (Rabo Bank, ABN AMRO, ING Bank), je rekeningnummer aangevuld met nul(len) als het minder dan 9 getallen bevat.

Wat verandert er?
Voortaan worden betalingen niet meer geaccepteerd als het oude rekeningnummer is ingevuld. Bij internetbankieren gaan banken deze ook niet meer automatisch aanpassen naar IBAN (wat voorheen wel gebeurde). De rekeningnummers die al zijn opgeslagen in het adresboek zijn voorzien van IBAN, echter nieuwe rekeningsnummers die je opslaat moet je zelf de IBAN invoeren.

Wat als je het IBAN niet weet van iemand?
Als je het IBAN niet weet van iemand, zijn er verschillende manieren om erachter te komen:

  • Per internet: Het bankrekeningnummer laten omzetten via www.ibanbicservice.nl. De site is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse banken.
  • Per app: Via een handige app overopIBAN voor zowel iPhone, Android en Windows smartphones.
  • Per sms: sms het Nederlandse bankrekeningnummer naar 4226. Je ontvangt een sms met hierin het IBAN en de BIC van het opgegeven bankrekeningnummer. Kosten zijn €0,25/sms.
  • Per telefoon: Bel naar IBAN BIC Service: 0900-IBANBIC of 0900-4226242 (lokaal tarief) en volg de intructies.

Zie ook: Zo onthoud je je 18-cijferige IBAN


Je voert het bankrekeningnummer in en het wordt omgezet in IBAN.

Onthoud dus goed dat je je IBAN invult bij betalingen, en voorkom dat je betaling niet wordt geaccepteerd!

Lisa Yeng