All you can eat sushi en hoe maak je sushi zelf thuis?
Voorheen was Japanse cuisine als zeer exclusief beschouwd. Echter All you can eat sushi is heel erg populair geworden tegenwoordig. Voor een vaste prijs kan je onbeperkt sushi’s eten dat je maar op kan! Bekende All you can eat sushi restaurants zijn: Shabu Shabu, Sumo, Moshi Moshi, Kyoto Café, Tokyo Café etc.
Voor de dames onder ons die niet zo grote eters zijn, kan je ook thuis zelf sushi maken! Het is makkelijker dan je denkt. Met een paar vriendinnen gingen we gezellig thuis zelf sushi maken. De benodigdheden zijn verkrijgbaar bij de Chinese Toko en supermarkt.
Wat heb je nodig om zelf sushi te maken?
Te koop bij Chineze Toko’s (Wah Nam Hong, Amazing Oriental) :
- Japanse rijst 1kg €1,97
- Rijst azijn 500 ml €2,95
- Nori vellen (zeewier om sushi te rollen) €3-4
- Wakame seaweed salad (zeewier als vulling) 500 gram €5,95
- Masago/Tobiko (Oranje viskuit) 100 gram €2,95
- Wasabipasta in tubevorm €1,79
- Japanse Soya saus vanaf €3
- Zwarte Sesam zaadjes
Te koop bij supermarkt:
- Komkommer
- Rijpe avocado’s
- Verse/gerookte zalm
- Surimi Krabsticks
- Eieren
Gereedschap om sushi te maken:
- Bamboe matje
- Pan om rijst te koken / rijstkoker
- Vershoud folie
- Houten pollen lepel
Op de website van de Chineze Toko Amazing Oriental vind je verschillende sushi recepten
Sushi recepten:
Als je deze ingrediënten in huis hebt, kan je beginnen met sushi maken! Het allerbelangrijkste is het koken van de rijst. Het mag niet te nat of te droog zijn, hiermee moet je vooral mee experimenteren. Elk pan en soort rijst is namelijk anders van aard.
Stap 1: Zorg ervoor dat al de ingrediënten klaar gelegd zijn.
Snijd de komkommer in slierten van ongeveer 1 cm, laat de bevroren krabsticks ontdooien, snijd de avocado’s in plakjes, kluts de eieren en maak dunne omeletjes van en snijd het in slierten. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking, voeg azijn dressing toe en laat het afkoelen. Voor een gedetailleerde uitleg hoe je de rijst bereidt zie dit recept (ik heb de gewassen rijst niet 1 uur laten lekken)
Als alles gereed is, kan je beginnen met het beleggen van je Nori vel
Stap 2: Nori vel beleggen en oprollen
Leg een Nori vel met glanzende zijde naar beneden op het bamboematje. Verspreid gelijkmatig rijst over de Nori vel, laat ongeveer 1 cm onbedekt over op het eind. Om te voorkomen dat er rijst aan je vingers plakt, kan je jouw vingers even in azijnwater dippen. Leg de ingrediënten ongeveer op 1/3 afstand op de rijst. Je mag naar hartenlust van alles en nog wat combineren. Pak dan het bamboe matje vast en begin de Nori vel over de ingrediënten te rollen, houd het strak aan en rol het verder tot het einde. Als je de bamboe matje eerst met vershoud folie bekleed, dan houd je een schoon bamboe matje over.
Stap 3: Sushi rol snijden
Zo ziet een opgerolde sushi uit. Snij met een scherp mes de uiteinden van de rol weg (die kan je dan ondertussen gaan opeten). En snijd de rest van de sushi rol in 6-8 gelijke stukjes.
Hier zijn 2 soorten sushi’s gemaakt
Hoe maak je Ukimaki California rol sushi’s?
Stap 1: Leg een Nori vel met glanzende zijn naar beneden op het matje
Stap 2: Bekleed het gelijkmatig met rijst, dit keer de hele Nori vel
Stap 3: Draai het om, zodat de rijst-kant op het matje ligt
Stap 4: Leg de ingrediënten op de Nori vel
Stap 5: Rol de sushi op volgens de gebruikelijke manier
Stap 6: Rol de sushi rol door het Tobiko heen, net zolang totdat het rijst bedekt is
Zo ziet mijn voor het eerst gemaakte Ukimaki California rol eruit
Een ander variant van Ukimaki sushi is de Sesam sushi rol. In plaats van Tobiko is de buitenkant van de sushi bedekt met wat sesamzaadjes
Als je een Nori vel bedekt hebt met rijst, ga je eerst wat sesamzaadjes overheen sprenkelen. In tegenstelling tot de California rol dat op het eind pas gebeurd met Tobiko. Daarna herhaal je de stappen als bij de California rol.
Dit is een opgerolde Ukimaki Sesam sushi rol
Combinatie van Ukimaki California en Sesam sushi rol
Hoe maak je Nigiri sushi?
Nigiri sushi’s zijn rijst klompjes bedekt met sashimi (verse vis plakjes) of ander ingrediënt. Snijd de zalm in plakjes, maak een rechthoekig klompje van rijst. Druk het stevig vast in je linker handpalm en je rechter wijs-en middelvinger. Leg vervolgens een plakje zalm erop, klaar is kees!
Maki Sushi
Voor ongeveer 30 euro hebben we deze smakelijke sushi’s ZELF gemaakt!
Heb je al eerder zelf sushi gemaakt? Wat zijn jouw ervaringen en tips? Veel succes als je voor het eerst zelf gaat sushi maken!