Study abroad

Ooit eens over nagedacht om te studeren in het buitenland? Dan zou ik je zeker aan raden om alvast de eerste stappen te ondernemen en uit te vogelen waar en wat je wilt studeren. Studeren in het buitenland is niet zomaar een paar lessen volgen en tentamens maken. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en maakt je meer ondernemend.

Ten eerste je bent in een vreemd land, uit je comfort zone met geen familie en vrienden om je heen en in veel gevallen spreek je de taal nog geen eens! Probeer dan maar eens achterover te zitten en te wachten totdat alle leuke dingen komen aanwaaien. Wedden dat je het initiatief neemt om even kennis te maken met de buren of je inschrijft in de sportclub om vrienden te maken.

Het is een lang proces voordat je daadwerkelijk in het buitenland kan studeren, maar zeker de moeite waard. Want dit is wat je terug krijgt:

  • Vrienden van over heel de wereld, de meeste zijn ook vrienden voor het leven. Dus stel voor je wilt een land bezoeken, dan heb je altijd een gids, of een plek om te overnachten. Vanuit eigen ervaring kan ik vertellen, dat de meeste mensen die studeren in het buitenland, heel uitnodigend zijn. Je hoeft het ze eigenlijk nog geen eens te vragen.
  • Cultuur en taal van een ander land leer je kennen. Door het leven in een ander cultuur maak je eigenlijk heel iets anders mee dan dat je gewend bent. Hierdoor leer je dingen beter te begrijpen en te waarderen, het maakt je open minded. Een vreemde taal leer je ook veel sneller in een land waar je het constant spreekt en moet toepassen om jezelf verstaanbaar te maken.
  • Buitenland ervaring is een plus punt op je cv. Werkgevers zien dat vaak als iemand die zelfstandig en ondernemend is.
  • Groter netwerk. Een groot netwerk is een waardevolle bezitting, Het opent  veel deuren die normaal gesproken dicht blijven.
  • En je bent interessant en bijzonder, omdat je van het buitenland komt. (Toen ik in Miami studeerde, meest typische vraag: Wow are you Chinese living in the Netherlands, “do you really smoke that much weed overthere?”)

Geinteresseerd? Lees ook over het aanmelden,  de verschillende mogelijk, of over mijn avonturen tijdens mijn studie buitenland.