InVia Fertility-CL, InVia Fertility-Hoffman Estates, InVia Fertility-Arlington HeightsCrystal Lake, IL, Hoffman Estates, IL, Arlington Heights, IL Michael levitra xr online https://www.levitradosageus24.com/ J. Michael Karasis MD-Woodstock, Michael Karasis MD-Huntley Anoop H.

Sinterklaas hoofdgerecht inspiratie, DIY recept twisted 5-spice sinaasappel kip!

di, 04/12/2012 - 12:24

 

Wie zoet is krijgt ……… twisted 5-spice sinaasappel kip!

Het hoofdgerecht heeft als basis de Chinese 5-spice kruiden. Dit is een mengsel van kruiden dat de 5 basissmaken zout, zoet, scherp, zuur en bitter combineert. Het combineren van basissmaken in een gerecht of in een kruidenmengsel word in Aziatische landen vaker gedaan en geeft meestal een volle smaak waarbij alle smaakpapillen worden aangesproken. De samenstelling van 5-spice kan nog wel eens verschillen, maar het bestaat meestal uit kaneel, steranijs, kruidnagel, szechuan peper en venkelzaad. Waar gaat dan mijn food-loving-mind aan denken.. Ja , sinaasappel. Sinaasappels en mandarijnen zitten ook bij het strooigoed en gaan heel goed samen met kaneel en steranijs. Zie ook DIY Asian Banketletter als voorgerecht.

De kipkarbonaadjes worden lekker ingesmeerd met deze kruiden op de huid gebakken met sinaasappel. De pan word gedeglaceerd met sinaasappelsap en soya voor een heerlijke jus.

Ingrediënten

  • 4 Kipkarbonaadjes
  • 1 ½ eetlepel 5-spice
  • 1 sinaasappel
  • 1 knoflook
  • 1 eetlepel soyasaus

Bereidingswijze

Was de stukken kip en snijd overtollig huid weg. Laat het volledig uitlekken of droog de stukken eventueel een beetje af met een stukje keukenpapier. Strooi 1 ½ lepel van de 5-spice kruiden in een platte bord en versgemalen zout en peper naar eigen smaak.

 

Smeer de stukken kip goed in met de kruidenmengsel en doe deze hierna in een pan met wat olijfolie op laag vuur met de huidkant naar beneden. Schil hele dunne stukjes van de sinaasappel en doe deze ook in de pan. Kijk uit dat het witte gedeelte niet erbij zit want deze smaakt erg bitter.

Neem een (zware) platte deksel dat kleiner is dan de pan, maar groot genoeg om alle stukken te bedekken, en leg deze op de kip. Dit klinkt erg raar maar het zorgt ervoor de huid krokant word en dat de kip regelmatig gaart. Het vuur onder de pan moet ongeveer laag tot medium zijn gedurende het gehele kookproces.

Draai de kip na 15 min om en na 30 min nog een keer zodat het weer op de huidkant ligt. Laat het vervolgens op nog 10 min op die kant liggen en haal de stukken daarna uit de pan. De stukken sinaasappelschil kunnen ook uit de pan verwijderd worden. Bak heel kort fijngesnipperd knoflook in de pan en pers 2 helften sinaasappel boven de pan uit. Voeg 1 eetlepel soyasaus toe en laat het geheel iets inkoken. Ready so serve!

Ik heb hierbij andijviestamppot geserveerd, maar deze heerlijke malse maar toch krokante kip kan je met alles combineren! En de tangy twisted sinaasappel jus maakt het helemaal af! Zie ook DIY Asian Banketletter als voorgerecht.

Enjoy!

Liefs, Geeta Lalai gastblogger