DIY recept: hoe maak je zelf pesto?
Pesto is een delicatesse dat niet is weg te denken in de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt van verse basilicum blaadjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Origineel wordt het gemaakt met een vijzel, het woord pesto komt van het werkwoord pestare, wat stampen of wrijven betekent. Tegenwoordig gebruikt men voor het gemak de keukenmachine in plaats van de vijzel. Pesto kan je ook gewoon in de supermarkt kopen in een potje, maar dit smaakt anders dan zelf vers gemaakte pesto, meestal zijn er dan ook andere (vervangende) ingrediënten gebruikt.
Hier volgt een eenvoudig recept om zelf thuis pesto te maken
Ingrediënten
- Basilicum blaadjes cialisfrance24.com 30 gram
- Spinazie blaadjes 30 gram
- Pijnboompitten 40 gram
- Geraspte Parmezaanse kaas 30 gram
- Knoflook 1 teentje
- Extra virgine olijfolie 1 dl
- Peper en zout
Benodigdheden
Keukenmachine
Bereidingswijze
Meng de basilicum, spinazie, pijnboompitten en knoflook in de keukenmachine.
Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas toe, en tenslotte voeg je langzaam de olijfolie toe.
Je kunt het nog wat op smaak brengen met peper en zout.
Bewaar je vers gemaakte pesto in een hersluitbaar potje en giet nog een laagje olijfolie erbovenop, zo kan je de pesto ongeveer een maand in koelkast bewaren.
Je kunt pesto toepassen bij je pasta, gerechten, brood, salades etc. etc.
Smaakversterker bij carpaccio
Spinazie champignons pesto pasta
De ingrediënten en hoeveelheden om pesto te maken kan je naar eigen smaak variëren. Bijvoorbeeld cashewnoten in plaats van pijnboompitten en ander soort kaas etc.
Als afsluiter een foto van de kaal geplukte basilicum plantje
Hopelijk groeit er weer snel blaadjes aan zodat ik weer verse pesto kan maken!
Voor meer inspiratie om verschillende soorten pesto of tapenade te maken, raadpleeg het boek Pesto en Tapenade van Thea Spierings
Lisa Yeng